Tuesday, April 24, 2012

Zeytin karasuyunu paraya çevirdi, ama kimse umursamadı, Faruk Durukan / Ekonomi / Radikal İnternet,

Zeytin karasuyunu paraya çevirdi, ama kimse umursamadı / Ekonomi / Radikal İnternet: "BALIKESİR - Edremit ilçesinde, icat ettiği ve patentini aldığı makineyle 3 bin yıllık zeytin karasuyu sorununu çözüme kavuşturan Türk mucit Faruk Durukan, yetkililerin ilgisizliğine isyan etti. "

'via Blog this'

"BALIKESİR - Edremit ilçesinde, icat ettiği ve patentini aldığı makineyle 3 bin yıllık zeytin karasuyu sorununu çözüme kavuşturan Türk mucit Faruk Durukan, yetkililerin ilgisizliğine isyan etti.
Durukan, 10 milyon TL’lik birikimini harcayıp geliştirdiği bu çevreci makineyi, İtalya ve İspanya gibi zeytin üreticisi ülkelerin uzman gönderip incelettiğini, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ise en küçük bir girişimde dahi bulunmadığını söyledi. ‘Sindirmatik’ adını verdiği makineyle, zeytin karasuyunu ilaç, kozmetik ve gıda sektörü için hammadde haline getiren Edremit’te faaliyet yürüten Kale Naturel Bitkisel Ürün Gıda Kozmetik ve Tarım Ürünleri Dış Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi’nin sahibi Faruk Durukan şunları anlattı:
“Su kaynaklarımız her geçen gün kirleniyor ve kuruyor. Kuraklık dünyayı tehdit ediyor. Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde, doğal su kaynaklarının kirlenmesine yol açan en büyük sorun zeytin karasuyu.
Ben ‘3 bin yıldan bu yana çözülemeyen bu sorunu çözdüm’ diye bas bas bağırıyorum. Hiçbir yetkili de benim sesimi duymuyor. Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi zeytin üreten ülkeler, benim yaptığım makineyi inceledi.
Sonucun başarılı olduğunu görüp, bu makineyi kendi şirketleri ve ülkeleri adına üretmem için teklifte bulunuyor. Ama bizim Çevre ve Orman Bakanlığımız, bir yıldır bir yetkili gönderip makineyi inceletme lütfu bile göstermiyor. Bu ilgisizlik yüzünden ülkemi terk etmeyi bile düşünüyorum.”
BAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen ve BAÜ Edremit Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sakin Vural Varlı da, Türk mucit Durukan’a destek verdi.
Prof. Dr. Tümen, icadı bir devrim olarak nitelerken şöyle dedi: “Karasuyun aktığı bölgelerde hem oksijen, hem canlılar azalıyor. Toprakta ise uzun süre verim ve işleme kaybı görülüyor. İspanya ve İtalya gibi ülkeler bu sorunla ilgili binlerce, on binlerce çalışma yaptılar fakat halen bir çare bulamadı. BAÜ ile dört-beş yıldır yakın temasta olan ve çalışmalarını üniversitemizde yaparak uzun sohbetler yaptığımız Faruk Durukan ile sürekli yakın temasta olan 8- 10 araştırmacı arkadaşımız var. Bu büyük bir devrim olarak tarihe geçmiştir. Karasuyun bu şekilde ekstre edilip toz haline getirilmesi önemsenecek nitelikte çok büyük bir devrimdir.”"



hzeytinyericom-zeytin-yaprag-cay-zeytin

Faruk Durukan ve ekstraklar

Zeytin karasuyunu paraya cevirdi ama...

maddenin ozu ondan sorulur... sonmucids

Faruk Durukan ve ekstraklar

No comments:

Post a Comment